A legfontosabb tudnivalók az indukciós főzőlapokról

Mit takar az indukciós főzés?

Az indukciós főzőlapon történő főzés teljesen eltér a hagyomás főzés technikájától, technológiájától. Itt a hő közvetlenül az edényben keletkezik. A keramikus főzőlap mindössze azt a felületet adja, amely szükséges ahhoz, hogy az edényünket elhelyezzük rajta, hőátviteli jellege nincs. A generátor (áramátalakító) 50 Hz frekvenciájú váltóáramot termel, mely 25 000 Hz frekvenciájú rezgőárammá válik. A magas frekvenciájú áramot a réz indukciós tekercsbe vezetve, az un. induktórba, amely változó mágnesmezőt hoz létre. Ez azt eredményezi, hogy az elektronok áramlása az edény ferromágneses alja felé indul. (Elektromágneses rezgések) s ezáltal  azt felmelegíti.

 

Melyik edény alkalmas az indukciós főzőlapon való főzésre?

Ha az edénykészletünket (fazekakat, illetve serpernyőket) ellenőrizni szeretnénk, hogy az indukciós főzéshez alkalmazhatók-e, csak egy mágnesre van szükségünk, melyet az edény alá kell helyezni. Ha a mágnes a fenékre tapad, ez azt jeleni, hogy edényünk alkalmas az indukciós főzőlapon való főzésre.

Az indukciós főzőlapos főzéssel  elérhető  előnyök:

  1. Energiatakarékosság
    Nem számít az edény mérete, használjunk bátran a főzőlaptól kisebb méretű edényt, ez nem fog energiaveszteséget okozni. Ugyanis a hő csak az edény aljában képződik, mindössze ez a felületi rész melegszik fel. Ha az edény lekerül a mágneses mezőről, nincs rajta egyetlen edény sem, a főzőlap képes automatikusan csökkenteni az energiafelhasználást a minimális értékig. 
  2. Gyorsaság
    A főző mezőt nem kell melegíteni, ugyanis a hő keletkezésének helye az edény alja. Az ételmelegítés és főzés folyamata sokkal rövidebb mint a nyilt lángon gáztűzhely esetén.
  3. Munkakörülmények
    Megégés veszélye itt szinte nem létezik, mert a főzőzóna nem forró, csak közvetlenül az edény anyagában fejleszti a hőt. Itt egyedül a főzőlapról lekerülő edény alja vihet át hőenergia. Az elektromos főzőlapok még edénnyel nem fedett részei is ontják a hőt, ami égési sérüléseket okozhat. A teljesítmény beállítása százalékra pontosan beállítható, takarékoskodunk a főzés során, elkerülhetjük a leégést és az étel tűlfőzését.

Kiknek ajánljuk?

Az indukciós tűzhelyeket azoknak az éttermeknek, nagykonyháknak ajánljuk, akik nagy vendégforgalmat bonyolítanak, így számít a gyors, nagy volumenű teljesítés.

Mire figyeljünk oda az indukciós főzőlap használatakor?

Nagyon fontos tudnunk, hogy az indukciós mezőre kerülő edényünket úgy kell kezelni, mint egy adott rendszer fontos elemét, annak elválaszthatatlan részét. A rendszer csak együttesen alkalmazható, mint  a sportkocsiknál a gumiabroncsok. Nagyon sok, látszólag indukciós edényt, fazekat lehet kapni olcsón különböző gyártóktól, kereskedőktől, amely látszólag indukciós felületre való, de sajnos a mi főzőlapunk teljesítményéhez nem alkalmas, sőt károsíthatja azt. Ezek a gyakran házatartási célra készült lábosok sok esetben meg sem közelítik az általunk forgalmazott kiváló, certifikációval rendelkező edények minőségét. A nem megfelelő edény vagy fazék az oka az esetek többségében a meghibásodásoknak, ezért csak az általunk forgalmazott lábasok, vagy az általunk bevizsgált és jóváhagyott használata megengedett.  Az  általunk nem jóváhagyott eszközök, lábosok használata a garancia megszűnését erdeményezi!

Nézd meg indukciós készülékek kínálatunkat!

Kérdés, tanács esetén forduljon hozzánk bizalommal alábbi elérhetőségeinken:

Amennyiben szeretné kipróbálni az indukciós konyhát, megújult bemutatókonyhánkban most lehetőséget nyújtunk számos nagykonyhai berendezés tesztelésére. Jelentkezés: skill@skilltrade.hu