Kávézás karantén idején

Egy csésze finom, forró kávé. Sokaknak elképzelhetetlen lenne a reggel enélkül, mint ahogyan nekünk is. Az illata, a zamata és a hangulata is magával ragad, és kellemes pillanatokat nyújt testnek és léleknek egyaránt.

Ebben a pár hete kialakult érdekes, és sokszor feszült helyzetben különösen fontossá vált mindaz, ami a békét, a magunkra fordított időt és a stabilitást jelenti. A kávézás pedig pont ilyen tevékenység, ráadásul még csökkenti is a depresszió kialakulásának esélyét.

Így, hogy szinte majdnem minden vendéglátóegység bezárni kényszerült, vagy házhozszállítási üzemmódra kapcsolt, nemigen van esélyünk a legális egészségügyi sétánk közben egy igazán jó kávét elfogyasztani. Arra vagyunk kényszerítve, hogy otthon tegyünk eleget hódolatunknak.

 

Photocredit: Pexels.com

És hogy mi mindenre kell odafigyelni egy jó kávé elkészítésekor?

  1. Az odafigyelés már vásárláskor elkezdődik, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kávét vásárolunk. A vákuumcsomagolt őrölt kávénak nem szabad puhának lennie, hiszen akkor már érintkezett a levegővel, és veszített az aromájából. A szemes kávék esetében nyomjuk egy kissé össze a zacskót, és csak akkor vegyük azt meg, ha jó illatot érzünk, még így bontatlanul is. Figyelnünk kell még a szavatossági időre is: minél hosszabb a lejárati idő, annál frissebb a kávénk.
  2. A megvásárolt kávét függetlenül attól, hogy szemes vagy darált, egy légmentesen záródó edényben tároljuk, hogy ne érhesse nedvesség.
  3. Egy korty víz előtte: minden alkalom előtt érdemes egy kis pohár, lehetőleg szénsavas vizet fogyasztani, hogy átöblítsük a szánkat, megtisztítsuk a nyelvünket és ízlelőbimbóinkat, hogy semmilyen, a szánkban maradt íz ne befolyásoljon minket a kávézás élvezete közben.
  4. Csak jó minőségű vizet használjunk: itthon jellemzően kemény víz folyik a csapokból, ami azért nem ideális, mert sokkal kevésbé oldja ki azokat az anyagokat, amelyek aromásabbá teszik a kávét. Ezzel szemben a teljesen lágy víz sem jó, mert az pedig olyan anyagokat is kiold, amelyek keserűvé teszik a kávénkat. A főzéshez ideális vizet úgy tudjuk előállítani, hogy a csapvizet felhígítjuk egy kis palackos, ásványi anyagoktól mentes vízzel, vagy ha van csapra szerelt víztisztító készülékünk, akkor azzal a vízzel hígítjuk. 
  5. Van aki forrón szereti!: kihűlt kávét sose igyunk, és ne is melegítsünk újra, mert a kihűlést követően olyan kémiai reakciók indulnak el (egyes savak átalakulnak), amelyek nem csak hogy megváltoztatják az ízét, hanem még egészségtelenné is teszik azt. 
  6. No cukor: Az igazi szakértők szerint tilos a kávét cukrozni. Egyes helyek már fel is vállalják, hogy nem tartanak cukrot. (Ilyen többek között az egyik kedves partnerünk,a Horizont is.) Nem csupán ízlés dolgáról van szó, hanem arról is, hogy feketén erősebbek a kávé pozitív élettani hatásai, hiszen a flavonoid antioxidánsok jobban érvényesülnek benne.
  7. Csínján a fahéjjal: mind a kávé, mind a fahéj erős vízhajtó hatású, így ha egyszerre használjuk őket, sokáig kibabrálhatunk magunkkal.
  8. Rendszeresen kell tisztítanunk a kávéfőzőnket. Mindennapi használat során havonta minimum egyszer jó alaposan, minden egyes kivehető részt mossunk el. 
  9. És végül, de cseppet sem utolsó sorban a kávéfőző kiválasztása is igencsak csak fontos szempont. Válasszunk jó minőségű, megbízható készüléket.

A kínálatunkban elérhető kávéfőzők közül mi most az Expobar Office Leva-ra szeretnénk a figyelmet felhívni.

Photocredit: Skilltrade

A mini, félautomata, jó minőségű bronzkaros kávéfőző tökéletes választás profiknak – otthonra is. A gőz és a forró víz előmelegítéshez szükséges boiler olyan biztonságos, jó minőségű anyagból van, amely természetes anti-mikrobiális tulajdonságainak köszönhetően folyamatosan megöli, hatástalanítja a baktériumok 99,9% -át. Ennek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy mindig jó minőségű ívóvíz van a kazánunkban.

Elegáns, stílusos külső és kifogástalan működés jellemzi. A piacon kapható kávékülönlegességek széles választékát könnyedén elkészíthetjük vele. A bőséges mennyiségű forró víz és gőz segítségével bármikor készíthetünk teát, egyéb forró italokat, vagy habosíthatunk tejet finom krémes forró csokoládénak vagy capuccinonak.

Tekintse meg kávégép kínálatunkat, és szerezze meg Ön is otthonra az Expobar Office Leva kávéfőzők egyikét.