Az aszalásról bővebben

Az aszalás az egyik legrégebbi és legegyszerűbb tartósítási eljárás. A folyamat eredményeként a gyümölcs vagy más aszalandó termék tömege és víztartalma a lehető legkisebbre csökken, ennek köszönhetően pedig csökken a baktériumok szaporodása is, és így nem romlik meg az élelmiszer. Ezzel ellentétben azonban a vitamin- és ásványianyag-tartalom javarészt megmarad.
Cikkünkben igyekeztünk összeszedni minden információt, ami az otthon elvégezhető aszaláshoz szükséges.

Miért nem romlik meg az, amit aszalunk?

Az élelmiszerek nedvességtartalmának csökkentésével egyrészt megakadályozzuk a penészgombák és a káros baktériumok elszaporodását, másrészt pedig növeljük az eltarthatóságot. Ehhez azonban néhány tényezőnek mindenképpen teljesülnie kell: jó szellőzés, alacsony páratartalom, alacsony hőforrás.

Mit aszaljunk?

Tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt és zöldséget, ami érett, ép és egészséges állapotban van. Kiváló aszalvány készülhet a barackfélékből, szilvából, körtéből, almából, bodzából. A zöldségek közül szépen lehet aszalni a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellergumót, a gombaféléket, a sóskát és spenótot, a vöröshagymát és a póréhagymát is. De a kertben szedett fűszernövényeket is megéri aszalnunk, hogy legyen otthon megbízható minőségű szárított fűszerünk.

Photocredit: pexels.com

Hogyan fogjunk hozzá?

  1. Először is alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy teljesen egészséges-e az aszalni kívánt terményünk. Penészes gyümölccsel, zöldséggel ne dolgozzunk.
  2. A terményeket meg kell tisztítanunk és mosnunk, valamint le kell csepegtetnünk, vagy meg kell szárítanunk.
  3. A nagyobb darabokat fel kell szeletelni, vagy karikázni, a magházat pedig minden esetben el kell távolítani. Az almát és körtét ajánlott meghámozni, a ribizlit pedig lebogyózni. A szilvát semmi esetre se szárazzuk le, mert ebben az esetben aszalás közben elfolyna a leve, és íztelen, valamint rágós lenne az aszalványunk. A meggyet és cseresznyét érdemes a szárítás előtt leforrázni, hogy a gyümölcshús ne repedjen meg aszalás közben. Továbbá a meggy és cseresznye magját ajánlott akkor kiszedni, amikor már összeesett ahhoz eléggé a gyümölcs, hogy kitapintható legyen a magja, de még nem száradt ki teljesen.

Hogyan, mivel aszaljunk?

Az aszalás talán legegyszerűbb és legrégibb módja a napon szárítás, ami elsősorban akkor valósulhat meg, amikor több napon át tartós napsütést ígérnek. Ilyenkor érdemes egy kifeszített szúnyoghálóra helyezni az aszalni kívánt terményeket, hogy rendesen tudjanak azok szellőzni. Nem ajánlott tűző napnak kitenni ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket, és mindenképp ajánlott egy jól szellőző anyaggal letakarni őket a madarak és rovarok miatt.
Ha nem számíthatunk az időjárásra, akkor választhatjuk a sütőben vagy az elektromos aszalógépben való szárítást is. A sütőben való aszalás elég macerás, és időigényes folyamat, ezért a legjobban akkor járunk, ha a kifejezett erre a célra megalkotott aszalógépet választjuk.

Photocredit:  almapatika.hu

Az aszalógépek

A Skill Trade kínálatában található aszalógépek rozsdamentes kivitelezésűek, inox rácsokkal és rozsdamentes polcokkal rendelkeznek, aminek köszönhetően nem keletkezik egészségre káros anyag. Az aszalógépek forró levegős keringtető rendszere miatt magas hatékonyságú, igen gyors és egyenletes aszalást végeznek. A hőmérsékletet 32-65°C között tudjuk szabályozni, a gépeket pedig maximum 12 órára tudjuk beállítható a beépített időzítő szerkezetnek köszönhetően, amely automatikusan kikapcsolja az eszközt a ciklus végén. Használatuk egyszerű, tisztítani pedig nagyon könnyű ezeket a berendezéseket. Kínálatunkban találunk 5 és 10 tálcás gépeket is.

A tálcákra ajánlott egy rétegben felrakni a gyümölcsöt és zöldséget, hogy azok jól tudjanak szellőzni és egyenletesen tudjanak aszalódni. A tálcákat pedig érdemes folyamatosan cserélgetni.

Photocredit: skilltrade.hu

Hogyan tároljuk az aszalványokat?

Az aszalással akkor vagyunk készen, ha a gyümölcs vagy zöldség még rugalmas maradt, de amikor összenyomjuk, már nem ereszt levet. Mindenképpen hűvös és jól szellőző helyet kell választanunk a tároláshoz, hogy az aszalványok ne tudjanak bepenészedni. Rakhatjuk őket vászonzacskóba, vagy akár légmentesen záródó üvegbe is.

Néhány szó az élelmiszeripari aszalásról

Csak félkész munkát végeznénk, ha nem említenénk pár szót a nagyipari aszalásról. 
Egészéges tulajdonságuknak köszönhetően a kereskedelemben is egyre nagyobb az érdeklődés a szárított zöldségek és aszalt gyümölcsök iránt. Ez azt is maga után vonja, hogy igen jó áron lehet ezeket a termékeket értékesíteni.
Az élelmiszeripari termékek esetében a hangsúly egyre inkább eltolódik a küllem (szépség, szín) és az ár irányába, míg az, hogy milyen hatással van az adott termék a szervezetünkre, már csak harmadlagos vagy negyedleges szempont. Az üzletekben kapható aszalt gyümölcsök sokkal mutatósabbak, nagyobbak és szebb színűek, mint a természetes úton szárított gyümölcsök, amelyek egyrészt megbarnulnak az oxidáció következtében, illetve a nagy víztartalom miatt jobban összetöppednek. De vajon minek köszönhető ez a különbség? És mitől olyan édesek ezek a termékek?

A legtöbb gyümölcs érzékeny az oxigénre, ezért hamar megbarnul a húsa. Ezt a folyamatot az élelmiszeripar kétféleképpen tudja megakadályozni: C-vitamin adagolással, vagy kénes-savas kezeléssel. Nálunk az utóbbit használják gazdaságossági szempontból. A kénnek nincsenek túl jó hatásai a szervezetünkre. A nagyipari aszalás, szárítás után sajnos visszamarad némi kén származék, amire azonban a szakemberek azt mondják, hogy igen kevés ahhoz, hogy problémát okozzanak.
Ipari aszalásnál tulajdonképpen az előfőzött aszalásról beszélünk. Az aszalt gyümölcsök ugyanis a főzővízhez adott tetemes mennyiségű cukornak köszönhetik édes ízüket és kifogástalan állagukat. Ezt nevezik húzatásnak, amikor is az aszalni kívánt terméket egyrészt cukros lében, másrészt pedig lassan főzik, hogy a gyümölcshús nagy mennyiségű cukrot vegyen fel. Mindez egy vákuumos térben történik azért, hogy a gyümölcs húsában található gázok helyére a főzővízben található cukormolekulák kerüljenek. Az így beépült cukor nem tud elpárologni, és megmarad a késztermékben. Ezáltal az nagyobb tömegű, és természetesen jóval édesebb is lesz, nagyobb profitot szerezve ezzel a gyártóknak.

Amennyiben kedvet kapott az aszaláshoz, nézze meg webshopunkat és válasszon az igényeihez és szükségleteihez megfelelő készüléket. A géppel kapcsolatos kérdéseivel nyugodtan keresse kollégáinkat.