Roston sütne? Segítünk, hogy az étel porhanyós és ízletes maradjon!

A roston sütés az egyik legrégibb, legismertebb és leggyakrabban alkalmazott zsír nélküli sütési mód. Őseink csak a tűz parazsát ismerték és használták, mi pedig manapság már választhatunk, hogy vagy a faszénparázs fölé helyezett rácson sütünk, vagy pedig valamilyen elektromos vagy gázos rostlapon. Az ipari, öntöttvas rostlapokon süthetünk húst, kolbászt, halat, pirítóst akár egy időben is. A rostlapok segítségével az ételeket nagyon rövid idő alatt tudjuk elkészíteni minimális mennyiségű zsír hozzáadásával.

Az alábbiakban adunk pár bombabiztos tippet ahhoz, hogyan használjuk a rostlapunkat, hogy a végeredmény mindig ízletes, puha és feledhetetlen maradjon.

Photocredit: Comedera

 1. Az előkészített, befűszerezett és bepácolt húsok mindkét oldalát azért kell hirtelen megpirítanunk, hogy a hús felszínén képződött kéreg az értékes húsnedveket elzárja, és az így elkészült szelet húsunk ízletes és szaftos maradjon. Azonban sütés előtt feltétlenül ajánlott megtörölni a húsokat, mert különben a fűszerek odaéghetnek, az olaj pedig füstölni kezd. Az előbb említett kéreg kialakulását lassíthatja, ha a hús felülete vizes marad. Így emiatt is érdemes a pácolás vagy besózás után – és sütés előtt – megtörölni a húsokat.
 2. Ebből következik, hogy mélyhűtött árut soha ne tegyünk a rostlapra, csak olyat, ami már kiolvadt és szobahőmérsékletű.
 3. Ha többféle húst szeretnénk sütni, érdemes egyidőben sütni azokat, hogy növeljük az ízek egymásra hatását. Pl. kifejezetten ajánljuk a sertéshúst szárnyassal kombinálni, a vadhúsokat sertéshússal, a hátszínt és bélszínt pedig gyümölccsel feldobni.
 4. Amennyiben halat szeretnénk sütni, semmiképp se szurkáljuk azt meg, mert a sütésnél így kifolynának az értékes levek. Ezért kizárólag húsfogóval történjen a forgatás és a rostlapra helyezés is. Halak sütésekor javasoljuk még a zsírpapír használatát is: tegyünk a hal méretéhez képest dupla nagyságú zsírpapírt a rostlapra, és amikor meg szeretnénk fordítani a halunkat, csak elegendő megemelnünk a zsírpapír egyik oldalát, és átfordítanunk a másik oldalára a szeletet. Ennek a forgatási módszernek köszönhetően egyben marad a halunk és nem törik össze.
 5. A többi húsfélével is hasonló a helyzet: nem szabad szurkálni őket, hogy megőrizzük nedvességüket. A szükséges sütési időt némi nyomkodással, illetve a színük alapján tudjuk megállapítani.

                                                                                               Photocredit: Mindmegette
   

 6. Mindenképp magunk végezzük a húsok bepácolását, hiszen az előre pácolt húsokat gyakran nitrites pácsóval kezelik. Egész évben kaphatóak ezek a termékek. A roston sütés közben pedig a keletkezett hőtől az egészségre káros nitrózamin keletkezik az ételben.
 7. Pulykamell sütésekor javasoljuk, hogy a húst kb. fél napra áztassuk be fokhagymás tejbe, hogy porhanyós maradjon és hamar átsüljön. Használhatunk előre összeállított pácoló krémeket is, mint pl. a grillkrém, ami kellemesen fűszerezett, enyhén sós és mustáros ízű, és kitűnő ízt ad bármelyik húsfélének.
 8. Nemcsak húsokat, hanem gombát vagy más zöldségeket (pl.: cukkinit, padlizsánt, paprikát, paradicsomot, hagymát, stb.) is süthetünk roston; sőt akár sajtokkal is kísérletezhetünk. Ezeket sose a hússal egyszerre süssük, hiszen sokkal rövidebb az elkészítési idejük. A zöldségeket csak nagyon minimálisan sózzuk (és lehetőség szerint akkor is a sütés előtt), mert levet eresztenek, és elveszítik frissességüket és ízüket. Fűszerezni is csak fél-egy órával a sütés előtt fűszerezzünk, és akkor is csak zöld fűszereket használjunk, mint pl. bazsalikomot, oregánót és kakukkfüvet.


Photocredit: Skill Trade

És végezetül nagyon fontos az is, hogy megfelelő eszközzel dolgozzunk. Kínálatunkban nagyrészt RM Gastro márkájú rostlapokat találni. A cseh cég több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik, és mára Európa egyik vezető nagykonyhai eszközöket gyártó vállalatává vált. Széles választékkal rendelkeznek a különféle professzionális nagykonyhai berendezésekből, így a rostlapokból is. Minden rostlap rozsdamentes acél burkolattal rendelkezik és zsírgyűjtő fiókkal is fel van szerelve. Webshopunkban kedvére válogathat az elektromos és a gázos rostlapokból.

A legjobb hangulat mindig a konyhában van!