Nyakunkon a disznóvágási szezon – A hagyományoktól a húsfeldolgozásig

A tradíció szerint disznót vágni novemberben, decemberben és januárban érdemes. Eredetileg az András nap, tehát november 30. volt a disznóvágási időszak kezdete, a farsangi időszak pedig a disznótorok, esküvők és nagy lakmározások ideje. A télen tartott esküvők egyik oka a sok közül pl. az volt, hogy a lagziban sok hús került felszolgálásra.

Sokunknak még elevenen él az emlékezetében, amikor gyermekként arra ébredtünk, hogy anyáink és nagymamáink a konyhában, míg bátyáink és apáink a kertben sürgölődtek-forgolódtak. Ekkor már tudtuk, hogy Dezsőt, a disznót már csak az asztalon látjuk viszont.

Photocredit: Bacsó Péter: A tanú

A sült vér, a májas és véres hurka, a töpörtyű, a sonka, a csülök, a kolbászok, szalámik, oldalasok és szalonnák mind-mind kincsnek számítottak ilyenkor, és persze később is (sőt még ma is). A családi étkezések fő fogásai nem csak ételt, hanem társaságot, és így jókedvet is hoztak a falusi házhoz. A falusi disznóvágás ma is nagyon népszerű, és ha megtaláltuk a megbízható böllért, valamint beszereztük a szükséges eszközöket, akkor biztosak lehetünk abban, hogy minden jól fog sikerülni. A minőségi kolbásztöltő semmiképp sem hiányozhat a disznót vágó háztartásokból!

Kolbász- és szalámitöltés
inden részlet számít: miután a hozzávalókat összekevertük, és a fűszerezéssel is készen vagyunk, jöhet a töltés. Ehhez azonban csak akkor kezdjünk hozzá, ha a töltelék már elválik a kezünktől. Még egy nagyon fontos mozzanat van, amit semmiképp sem szabad kihagynunk: a műbelet meg kell szurkálnunk egy kis tűvel, hogy a felesleges levegő távozhasson a kolbászból, szalámiból. Ezeket a lyukakat a töltelékben lévő zsiradék úgyis kitölti majd.

Photocredit: Megaport Media

A megtöltött kolbászokat és szalámikat minimum egy teljes napig (de jobb, ha több napig) hűvös, jól szellőző helyen kell tárolnunk, lógatnunk, hogy jól átjárhassa őket a levegő. Ezután pedig három-öt napon keresztül fűrészporral vagy hideg füstön készre füstöljük. 

A kolbásztöltők
A Skill Trade kínálatában többféle kiszerelésben kaphatók kolbásztöltők: találunk 3 literestől 26 literesig álló és fekvő kivitelezésű kolbásztöltőket is. A gépek segítségével egyszerűen, de profi módon tudunk kolbászt és hurkát is készíteni. Mindegyik gép négy különböző nagyságú – 16mm, 22mm, 32mm és 38mm – töltőcsővel rendelkezik, így mindenki maga döntheti el, hogy milyen átmérőjű húskészítményt szeretne készíteni. A töltőcsöveket gyorsan és könnyen tudjuk cserélni. A töltők rozsdamentes acélból készülnek. A gépek dugattyú részét igen könnyen el lehet távolítani, így az újratöltés és a tisztítás is nagyon egyszerű. 

A teljes eszközkínálat disznóvágáshoz és kolbásztöltéshez a webshopunkon itt elérhető. A géppel kapcsolatos kérdésekre konyhatechnológus kollégáink örömmel válaszolnak, forduljatok hozzánk bizalommal!

A legjobb hangulat mindig a konyhában van!