A konyhafőnök desszertje | Sütőtökös pite gránátalmával | Sugár Dina
A név kötelez – Sugár Dina cukrász, a KukTanoda Gyermek Főzőiskola oktatója több száz gyerekkel szerettette már meg a sütés-főzést. Dina nem csak az ízekben törekszik a tökéletességre, minden alkotása egy ötletes kísérlet arra, hogyan lehet a sütést igazán játékossá tenni. Az eredmény egy mesés hangulatú sütemény!
Sütőtökös pite gránátalmával
Az alap: pite tészta
170 gr liszt
30 gr cukor
100 gr vaj
40 gr hideg víz
1 csipet fahéj
1 csipet gyömbér
1 csipet só
A vajat apró kockákra vágjuk, és a liszttel összemorzsoljuk. Ügyeljünk rá, hogy gyors mozdulatokkal csináljuk, ne melegedjen fel a vaj. Ezután hozzáadjuk a cukrot, fűszereket és a sőt. Legvégül pedig a hideg vizet, gyors mozdulatokkal egységes tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Miután a tészta állt, kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk. A pultot és a nyujtófát minimálisan lisztezzük. Kinyújtjuk akkorára, hogy egy kb 23 cm pite forma a szélével együtt kijöjjön belőle. A piteformába helyezzük, villával kicsit megszurkáljuk. Alufóliával letakarjuk a tésztát, úgy, hogy mindenhol hozzáérjen és 180 fokos sütőben 10 percre elősütjük fóliával, utána még 8-10 perce fólia nélkül. (Az utolsó pár percben figyeljük a tésztát)
Sütőtökös gránátalmás töltelék
3 tojás
400 gr sütőtök
110 ml tejszín
110 gr barnacukor
ízlés szerint fűszerek: fahéj, gyömbér, szerecsendió
fél tk citromhéj
gránátalma
csipet só
A sütőtököt 180 fokon megsütjük. Ha kihült összeturmixoljuk a többi hozzávalóval.
Amint megsült a pitetésztánk beleöntjük a sütőtökös tölteléket, és megszórjuk gránátalmával.
25 – 30 perc alatt 180 fokon sütjük.