A konyhafőnök desszertje | Sütőtökös pite gránátalmával | Sugár Dina

A név kötelez – Sugár Dina cukrász, a KukTanoda Gyermek Főzőiskola oktatója több száz gyerekkel szerettette már meg a sütés-főzést. Dina nem csak az ízekben törekszik a tökéletességre, minden alkotása egy ötletes kísérlet arra, hogyan lehet a sütést igazán játékossá tenni. Az eredmény egy mesés hangulatú sütemény!

Sütőtökös pite gránátalmával

Az alap: pite tészta

170 gr liszt

30 gr cukor

100 gr vaj

40 gr hideg víz

1 csipet fahéj

1 csipet gyömbér

1 csipet só

 

A vajat apró kockákra vágjuk, és a liszttel összemorzsoljuk. Ügyeljünk rá, hogy gyors mozdulatokkal csináljuk, ne melegedjen fel a vaj. Ezután hozzáadjuk a cukrot, fűszereket és a sőt. Legvégül pedig a hideg vizet, gyors mozdulatokkal egységes tésztát gyúrunk belőle.

 

A tésztát legalább fél órára hűtőbe tesszük.

 

Miután a tészta állt, kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk. A pultot és a nyujtófát minimálisan lisztezzük. Kinyújtjuk akkorára, hogy egy kb 23 cm pite forma a szélével együtt kijöjjön belőle. A piteformába helyezzük, villával kicsit megszurkáljuk. Alufóliával letakarjuk a tésztát, úgy, hogy mindenhol hozzáérjen és 180 fokos sütőben 10 percre elősütjük fóliával, utána még 8-10 perce fólia nélkül. (Az utolsó pár percben figyeljük a tésztát)

Sütőtökös gránátalmás töltelék

 

3 tojás

400 gr sütőtök

110 ml tejszín

110 gr barnacukor

ízlés szerint fűszerek: fahéj, gyömbér, szerecsendió

fél tk citromhéj

gránátalma

csipet só

 

A sütőtököt 180 fokon megsütjük. Ha kihült összeturmixoljuk a többi hozzávalóval.

Amint megsült a pitetésztánk beleöntjük a sütőtökös tölteléket, és megszórjuk gránátalmával.

25 – 30 perc alatt 180 fokon sütjük.