A konyhafőnök nyári kedvence: Céklaleves | Balázs Gergő mesterszakács

Mindennapi munkánk során kiemelkedő séfekkel van lehetőségünk együtt dolgozni, ami egy új sorozat gondolatát ihlette meg. A Konyhafőnök Kedvencében a Skill Trade csapatával szorosan együttműködő séfek, mára barátaink kedvenc receptjeit fogjuk megosztani.

 

 

Balázs Gergő mesterszakács, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ  konyhafőnöke, korábban a franciaországi Hotel Mercure Chamonix éttermének szakácsa. Többek között részt vett velünk az UNOX padovai központjában a gasztronómiai és cukrászati sütők géptechnikai továbbképzésén.

Gergő egyik nyári kedvenceként a céklaleves elkészítését osztja meg velünk.

3 színű Céklaleves 
4 főre

Hozzávalók:

4 db közepes cékla (kb 600 g)
1/3 póréhagyma
1 db kicsi alma
1 db kicsi krumpli
50 g vaj
3- 4 babérlevél

bors
1 l zöldségalaplé

Elkészítés:
Zöldség alaplé: hasonlóan készítjük mint a húslevest, csak hús vagy csont nélkül.

A megmosott, megtisztított céklát, krumplit és almát kockázzuk fel. Olvasszuk fel a vajat, dobjuk rá, és dinszteljük meg a póréhagymát, keverjük hozzá a kockára vágott zöldséget és az almát. 
Fűszerezzük meg, majd pároljuk őket, míg össze nem érnek kicsit az ízek. Öntsük fel az alaplével és közepes hőfokon, lefedve főzzük addig, míg a cékla teljesen meg nem puhul. Botmixerrel turmixoljuk össze a levest. Ízlés szerint adhatunk hozzá citromlét, vagy borecetet, ez ugyanis kiemeli az ízeket.

Buggyantott tojás

1 db tojás

1 csipetnyi só

1 evőkanálnyi ecet

1 liter víz

 

Keverjük bele a vízbe az esetet és a sót. Forraljuk fel az egészet. Egy merőkanál segítségére lesz szükség. A tökéletes, kívül kellemesen rugalmas, belül folyékony állag eléréséhez fontos, hogy a megfelelő pillanatban engedd a tojást a vízbe. A víz forralása után zárjuk le a vizet úgy hogy gyöngyözzön. ekkor rakjuk bele a merőkanalat a vízbe és helyezzük bele az előre megtört tojást, várjunk kb 2 – 3 percet, és akkor kivehetjük a vízből.