Nemzetközi konyhatechnológiai kiállításon jártunk Shanghajban

Kínai partnereink meghívására múlt héten a Távol-Kelet egyik legimpozánsabb konyhatechnológiai kiállítására utaztunk Shanhajba.
 

Shanghaj Kína legnagyobb ipari városa, gazdasági központja több mint 24 millió lakossal. 2013-ra globális pénzügyi központtá vált, közlekedési csomópont, és Shanghai mellett található a világ legforgalmasabb konténerkikötője is, de felhőkarcolói közül több is a világ legmagasabb 10 épülete között foglalja el előkelő helyét. Nem meglepő módon ad otthont ez a város számos nemzetközi szakági exponak, többek között a Hotelex Shanghainak.

 

A helyi vendéglátóipari kultúra nagyon változatos: az ismert nemzetközi frachise formában működő éttermi láncok, a nagyon egyszerű és európai szemmel nem túl bizalomgerjesztő utcai kifőzdék és a legmagasabb igényeket is kielégítő fine dining éttermek is jelen vannak a kínai metropoliszban.

A kiállítás március 28-31. között került megrendezésre a Shanghai Új Nemzetközi Expo Központban, ami mára 200 000 négyzetméter alapterületen várja a látogatókat egész évben. A háromnapos eseményen mintegy 2200 kiállító vesz részt, a 120 000 látogatóból pedig közel 5000 érkezik Európából és az Egyesült Államokból.

Azon túl, hogy a város összetettsége és lakóinak lenyűgöző vendégszeretete teljesen elvarázsolt bennünket, számos érdekességgel találkoztunk szakmai szempontból is:

  • Az elmúlt évekhez képest jelentősen megnőtt az európai és az amerikai kiállítók száma.
  • A hagyományos gépek Európába történő exportja nem újdonság, de nem lehetett nem észrevenni az amerikai piacra tervezett, méretezett és gyártott, bizonylatozott gépek volumenét. 
  • Egyértelműen lemérhető, mekkorát fejlődött a kínai belföldi gyártás. Jelentősen fejlődött a gépek minősége és esztétikája, de az európai gyártásra jellemző finomhangolások még nem jelentek meg. Tele volt a kínai kiállítótér rozsdamentes acéllal, míg ha ellátogatunk például a milánói expóra, az európai gyártók már komoly színkavalkáddal és részletgazdag design megoldásokkal várják vevőiket.
  • Beindult a kíniai fagyi láz, megjelentek a jó minőségű kínai fagylaltgépek, illetve kezdenek felzárkózni a gőzpároló technológia területén is, kapacitásaik pedig európai viszonylatban végtelenek.

A nemzetközi versenytársakat zavarba hozó iparági fejlődés megfigyelése mellett persze nem tudtunk nem időt szakítani a helyi design elemek vizsgálatára. Elképesztő a választék a kínai sárkánymotívumokkal díszitett forgóasztalokból, illetve több alkalommal kipróbálhattuk, hogyan működik egy dim sum gőzgombóc asztali pároló. A dim sum igazi távol-keleti street food étel, ami tölthető zöldségekkel, húsokkal, vagy bármilyen maradék raguval is. Meglepő volt továbbá, hogy mennyi teppanyaki rostlapot láttunk. A teppanyaki eredetileg egy japán ételkészítési stílus. Abból áll, hogy a séf a vendégek jelenlétében egy fém rostlapon süti meg az ételeket, ehhez persze sokszor plusz látványelemeket párosít. Néhány étteremben a szakács szinte már akrobata mutatványokat mutat be sütés közben.

A Hotelex kiállítás minden pavilonjában tematikus kiállításokat és szakmai versenyeket rendeznek az eseménysorozat keretében, a látogatók számára nagyon változatos programlehetőséget alakítottak ki a szervezők. Reméljük, hogy lesz még alkalmunk az expon résztvenni.