Használj vákuumozó gépet otthon vagy professzionális konyhádban!

Az utóbbi évtized trendjeinek megfelelően, sok fine-dining szinten használt technológia leszivárgott a kisebb konyhákba és háztartásokba, ilyen a vákuumozás is.
 

 

Bár a konyhai vákuumozás legtöbb esetben egybefonódik vagy egyet is jelent a “sous vide” technológiával, sok esetben azonban más, hasznos funkciója is van.

 

 

A vákuumozógépeknek két fajtája van: hagyományos (“külső”) és kamrás vákuumozó. A kamrás gépeket professzionális konyhákba ajánljuk, mig a hagyományos gépek otthon is kényelmesen használhatók.

Mindkét fajtát megtalálod kínálatunkban

 

Összeírtuk a kedvenc tudinvalóinkat és tippjeinket a vákuumozással kapcsolatban.
 

Frissesség, eltarthatóság
 

– az oxigén elvonásával (vákuumozás) megőrízheted az alapanyagok frissességét és növelheted eltarthatóságukat. Az olyan gyümölcsök vagy zöldségek, mint például az alma, a banán, a krumpli, az articsóka, mind erősen megbarnulnak a pucolás és vágás után.

 

 

Oxigén – a jelenléte nem mindig jó

 

Oxigén jelenlétében, az idő múlásával oxidálódik a hús, felületén a piros szín szürkésbarna színné változik. A hús vagy a halak papírba vagy műanyagba csomagolása messze nem a legjobb módja annak, hogy megőrizzék friss megjelenésüket; a vákuumcsomagolással sokkal jobb eredményt érhetsz el!

Az oxidáció lassításával a húsok és halak íze és illata is frissebb marad.

 

 

Készétel vagy előkészített alapanyag helyes tárolása:

 

Az elkészült ételek tárolás utáni újramelegítésénél tapasztalható egy furcsa, avas ízhez hasonlítható aroma. Ez a probléma is az oxidációhoz köthető és az egyetlen védekezés ellene, ha az elkészült ételt távol tartjuk az oxigéntől, például a tárolást vákuumozással oldjuk meg. 

 

Alapvetően elmondhatjuk, hogy a vákuumcsomagolt alapanyagok frissebbek és ízletesebbek maradnak a főzés, tárolás, újramelegítés során.

 

 

Nem csak hús vagy hal!

 

Sokan nem gondolnak arra, hogy a vákuumozás és a vákuumban való ételkészítés nem csak a húsok, fehérjék esetében hasznos. Zöldségek, mártások, infúziók sokféleképpen készíthetők vákuumban.

Kedvencünk a zöldségek vákuumban való elkészítése, alacsony (forrás alatti) hőfokon. A vákuumozással a zöldségek sejtfalai kissé tömörülnek, melynek következménye az egyenletes elkészültség, puha, roppanós állag, intenzív íz és sok esetben élénkebb szín is. 

 

 

 

Élelmiszerbiztonság:

 

Mindig figyelj az élelmiszerek biztonságos kezelésére, tárolására!

A vákuumozás egy egyszerű megoldás arra, hogy a lehető legnagyobb higiénés körülményeket megteremtsd a konyhában. A “lehegesztett” csomagolású ételek biztonságosan mozgathatók, tárolhatók, betartva a szükséges hőmérsékletet, nagymértékben csökkenthető bármilyen direkt vagy keresztszennyeződés.  

 

 

Hosszú tárolási idő

 

A vákuumban lezárt, fagyasztott húsok elképesztően sok ideig elállnak a mélyhűtőben. A sima hűtőszekrényben pedig akár egy-két hétig. A megfelelően főzött, vákuumban lezárt zöldségek szinte teljesen pasztőröződnek így ezek is hosszú ideig tárolhatók hűtőszekrényben vagy fagyasztóban.

 

 

Tervezés, adagolás, nincs több pazarlás!

 

A vákuumozás nagy előnye, hogy adagolva, teljesen előkészítve tárolhatod az ételeket és csak annyit használsz belőle, amennyire szükséged van. A porciókba csomagolással, akár egy hétre előre készülhetsz, tervezhetsz, csökkentve a ételfelesleg képződését, a pazarlást. 

Vákuumozz le egy csirkemellet vagy egy steaket, készíts el sous vide technológiával, tedd be a hűtőbe/mélyhűtőbe úgy, ahogy van a vákuumzacskóban; majd ha szükséged van rá, csak előveszed és a megfelelő hőbehatással készre melegíted, annyi adagot, amennyire pont szükséged van.

 

 

 

+ Pro tipp: 
 

Készíts izgalmas dolgokat vákuumzacskóban, például “kávévajat” (vajban áztatod az egész kávészemeket vákuum alatt), savanyított zöldalma szeleteket (a páclé, a fűszerek és az alma együtt vannak vákuum alatt, rövidebb ideig), vagy alkalmazd a “vákuumkompresszió” eljárást, melynek során a gyümölcsök és zöldségek látványos, áttetsző kinézetet, kellemes, izgalmas textúrát kapnak.

 

Nézd meg vákuumozógép kínálatunkat itt!