A Konyhafőnök Kedvence | Osso Buco | Rosensteinék

Egyik legkedvesebb partnerünk a Rosenstein Vendéglő. Nemcsak azért, mert eszméletlenül jókat tudunk enni náluk, vagy mert bármikor belépünk a Mosonyi utcai étterem ajtaján, otthonos, családias hangulat és szeretet fogad bennünket, hanem mert mindent áthat Rosenstein Tibor filozófiája, miszerint “az étterem nemcsak lakomahely, hanem a lélek és a szellem feltöltődési helye is egyben. Ezért egy vendéglátóhelynek a békesség szigetének is kell lennie.”


(fotó: diningguide.hu)

A Keleti pályaudvar tövében található vendéglő a korai XX. századi Budapestet idézi. Ha igazán otthonos ízekre vágyunk, mindenképp érdemes betérni, az étlap rendkívül változatos. A mi kedvenceink a zsidó konyha különlegességei, mint például a sólet, a maceszgombócos húsleves, vagy a libamáj, Rosenstein Robi most viszont egyik olasz kedvecük, az Osso Buco receptjét osztotta meg velünk.

Az észak-olasz velős borjúcsülök, az Osso Buco egy igazi gőzölgő, ízes-szaftos étel, ami egyáltalán nem bonyolult, így könnyen megfőzhetjük otthon is. 

OSSO BUCO
Hozzávalók 4 főre:

  • 4 szelet marhalábszár csonttal együtt (2-3 cm vastag szeletek)
  • 10 dkg liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl vörösbor
  • 3 db babérlevél
  • 2 szál kakukkfű
  • 3 levél bazsalikom
  • 2 ek. Paradicsompüré
  • só, bors, olivaolaj, víz.

Elkészítés

  1. Fűszerezzük a hússzeleteket sóval, őrölt borssal, majd forgassuk lisztbe, és forró olívaolajban süssük meg mindkét oldalát. Tegyük öntöttvas edénybe vagy tepsibe.
  2. A visszamaradt olajban pirítsuk meg a felszeletelt sárgarépát és zellert. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, majd a paradicsompürét.

Pirítsuk tovább, majd fűszerezzük, és öntsük fel vörösborral. Forraljuk fel, majd öntsük a hússzeletekre. Fedjük le, és pároljuk sütőben 190 fokon 1,5-2 órán át. Ha szükséges időközben öntsünk alá pici vizet. Amikor a hús megpuhult, fedő nélkül pirítsuk meg a tetejét.

A Osso Buco elfogyasztásához pedig íme egy kisfilm a Rosenstein Vendéglő történetéről:

Jó étvágyat! 🙂