A Konyhafőnök Kedvence | Osso Buco | Rosensteinék
Egyik legkedvesebb partnerünk a Rosenstein Vendéglő. Nemcsak azért, mert eszméletlenül jókat tudunk enni náluk, vagy mert bármikor belépünk a Mosonyi utcai étterem ajtaján, otthonos, családias hangulat és szeretet fogad bennünket, hanem mert mindent áthat Rosenstein Tibor filozófiája, miszerint “az étterem nemcsak lakomahely, hanem a lélek és a szellem feltöltődési helye is egyben. Ezért egy vendéglátóhelynek a békesség szigetének is kell lennie.”
(fotó: diningguide.hu)
A Keleti pályaudvar tövében található vendéglő a korai XX. századi Budapestet idézi. Ha igazán otthonos ízekre vágyunk, mindenképp érdemes betérni, az étlap rendkívül változatos. A mi kedvenceink a zsidó konyha különlegességei, mint például a sólet, a maceszgombócos húsleves, vagy a libamáj, Rosenstein Robi most viszont egyik olasz kedvecük, az Osso Buco receptjét osztotta meg velünk.
Az észak-olasz velős borjúcsülök, az Osso Buco egy igazi gőzölgő, ízes-szaftos étel, ami egyáltalán nem bonyolult, így könnyen megfőzhetjük otthon is.
OSSO BUCO
Hozzávalók 4 főre:
- 4 szelet marhalábszár csonttal együtt (2-3 cm vastag szeletek)
- 10 dkg liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál angolzeller
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl vörösbor
- 3 db babérlevél
- 2 szál kakukkfű
- 3 levél bazsalikom
- 2 ek. Paradicsompüré
- só, bors, olivaolaj, víz.
Elkészítés
- Fűszerezzük a hússzeleteket sóval, őrölt borssal, majd forgassuk lisztbe, és forró olívaolajban süssük meg mindkét oldalát. Tegyük öntöttvas edénybe vagy tepsibe.
- A visszamaradt olajban pirítsuk meg a felszeletelt sárgarépát és zellert. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, majd a paradicsompürét.
Pirítsuk tovább, majd fűszerezzük, és öntsük fel vörösborral. Forraljuk fel, majd öntsük a hússzeletekre. Fedjük le, és pároljuk sütőben 190 fokon 1,5-2 órán át. Ha szükséges időközben öntsünk alá pici vizet. Amikor a hús megpuhult, fedő nélkül pirítsuk meg a tetejét.
A Osso Buco elfogyasztásához pedig íme egy kisfilm a Rosenstein Vendéglő történetéről:
Jó étvágyat! 🙂